full screen background image

Jak chutná fenykl a co s ním?

V dobách dávno minulých byl fenykl oblíbenou bylinou i potravinou. Časem se na něj ale zapomnělo a dnes nepatří mezi základní suroviny, ba dokonce mnoho lidí ani nezná jeho chuť. To je ale velká škoda.

V obchodech vídáme fenykl jako zeleninu v čerstvém stavu, málokdy ale skončí v našem košíku. Potkáváme se s ním spíše v různých čajových a kořenících směsích nebo jako příchutí různých sladkostí. Pro jeho vlastnosti je častou součástí bylinných čajů proti nadýmání a také dětských směsí bylin pro klidný spánek a dobré trávení. Jako koření se používá do pečení především na vánoce, do perníků a koláčů, ale také do nakládané zeleniny, pod dušená masa nebo do polévek.

 

Specifická chuť pro naše zdraví

Fenykl díky své výrazné chuti nejde s ničím zaměnit, připomíná anýz a to i svou vůní. Stonky připomínají svou konzistencí celer a jejich žvýkání podporuje desinfekci dutiny ústní. Semena se využívají do čajů a koření. Fenykl znali už staří Egypťané pro jeho vliv na lidské zdraví, je bohatým zdrojem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů, které chrání před vznikem rakoviny. Vyzkoušejte si obohatit zeleninový salát fenyklem a objevte nový rozměr chuti. Aromatický fenykl najde uplatnění i v kombinaci s restovanou zeleninou nebo grilovaným masem.

 

Fenykl se vrací do našich kuchyní

V historii byl fenykl lékem třeba na ledvinová onemocnění, napadení parazity nebo pomáhal při hadím uštknutí. Dnes se používá spíše ve formě nálevů a výluhů, podporuje činnost střev a tlumí křeče v břiše, pomáhá také při nedostatečné tvorbě mateřského mléka. Na www.puritas.cz kromě čajů a koření najdete i fenyklové bonbony nebo kořenící směsi. Nebojte se experimentovat a tuto aromatickou zeleninu pustit do své kuchyně. Ze začátku používejte fenykl opatrně, přeci jen je jeho chuť opravdu specifická. Brzy si jej však zamilujete a stane se trvalou součástí vašeho jídelníčku.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *