full screen background image

Ohřejte se v chladném počasí – aneb horké víno třikrát jinak!

K zimě a speciálně k období Vánoc patří neodmyslitelně svařené víno, které zahřeje tělo i duši. Nechte se inspirovat třemi netradičními recepty, díky kterým poznáte i jinou tvář horkého vína.

 

Čokoládové víno

Víno a čokoláda je zvláštní, avšak velmi lahodná kombinace, kterou si určitě zamilujete hned na první ochutnání.

· 1 láhev sladkého červeného vína (Merlot, PinotNoir, Old Porter…)

· 2 hořké čokolády

· 2 žloutky

· cukr (dle chuti)

· voda

· máslo

Do malého hrnce nakrájejte trochu másla a na něj položte čtverečky čokolády. Na mírném ohni pomalu rozpusťte. Rozpuštěnou čokoládu poté zamíchejte a přidejte k ní dva žloutky. Dle chuti oslaďte, nemusíte však. Do hotové směsi poté přilejte červené víno a přiveďte k varu. Hned, jak začne víno vřít, odstavte a nalijte do předem připravených sklenic. Výsledný nápoj můžete vylepšit i kapkou čokoládového likéru. Ihned podávejte.

 

Vánoční svařák

Receptů na svařák je velké množství a každá hospodyňka si jej dělá tak trochu po svém. Vyzkoušejte vánoční svařák s kousky kandovaného ovoce.

· 1 láhev červeného vína

· citrón

· pomeranč

· kandované ovoce

· cukr

· badyán

· kardamom

· hřebíček

· skořice celá

Nejprve nasypte do hrnce cukr a pokropte trochou vody. Poté začněte zahřívat, dokud nezhnědne a nezkaramelizuje. Karamel přelijte trochou vroucí vody a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Následně do hrnce přidejte všechno koření, včetně citronu a pomeranče. Celou směs zvolna povařte. Mezitím v jiném hrnci přiveďte k varu červené víno. Poté pomocí cedníku sceďte karamel s kořením do horkého vína. Pořádně promíchejte a přidejte opláchnuté kandované ovoce. Dle chuti můžete přilít i malé množství rumu. Nezapomeňte servírovat se lžící.

Medový svařák

Svařák s medem je vynikající. Lze jej připravit z červeného i z bílého vína. Záleží jen na vaší chuti.

· 1 láhev červeného nebo bílého vína

· skořice

· badyán

· hřebíček

· citronová kůra

· med

· ovoce na ozdobení

Víno nalijte do hrnce, přidejte veškeré koření a nastrouhanou citrónovou kůru a svařte. Hotový svařák sceďte. Mezitím do hrnku dejte dvě lžíce medu a přelijte jej vínem. Pořádně zamíchejte a dozdobte pomerančem nebo citrónem.

Vychutnejte si chladné zimní večery v jiném stylu!




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *