Když kávu, tak ledovou!

0

 

S příchodem léta a vysokých tropických teplot se výrazně mění naše chutě, a to nejen pokud jde o jídlo, ale také o pití. Velké oblibě se těší ledové varianty klasických teplých nápojů – ledové čaje, ledové čokolády a hlavně ledové kávy. Přesto, že zkušení baristé nad některými kofeinovými drinky vrtí hlavou, my na ně nedáme dopustit.

Frapé

Snad neexistuje nikdo, kdo by neznal proslulé řecké frapé. Světlo světa spatřil tento nápoj vlastně náhodou, to když se jistý Řek rozhodl připravit instantní kávu bez rychlovarné konvice. Jednoduše k ní jen přidal led, ručním šlehačem rozmixoval a celé to protřepal. Lehké, prosté, rychlé. Tímto způsobem si typickou letní pochoutku zvládne v pohodlí svého domova připravit úplně každý. O úroveň výš ji pak posunete s frapovačem, díky němuž vykouzlíte nápoj, za který by se rozhodně nestyděli ani samotní Řekové. Nalijte ho do vysoké sklenice a servírujte s dlouhou lžičkou a brčkem. Letní pohoda tak bude dokonalá.

Café freddo

Frapé se postupně rozšířilo do celého světa, lidé si ho přizpůsobili podle svých zvyklostí i chutí. Vzniklo tak třeba italské café freddo nebo chcete-li espresso freddo, které najdete na nápojovém lístku v horkých jižních zemích. Jak již název napovídá, základ tvoří espresso, to znamená, že disponuje plnější kávovou chutí než klasické „frapéčko“. Vizuálně se však od sebe příliš neliší, také principem přípravy se v mnohém podobají. V kávovaru si připravte dvojité espresso ze 14 gramů kávy a 60 ml vody, oslaďte podle svojí chuti, přidejte dvě tři kostky ledu, poctivě rozmixujte a vychutnávejte.

Cold brew

Při přípravě cold brew se vůbec nepoužívá horká voda. Obrnit se však musíte trpělivostí, příprava je totiž časově poměrně náročná, mletá káva se maceruje ve studené vodě několik hodin. Dlouhá pomalá extrakce však přináší mnohé  benefitů, výsledný nápoj obsahuje méně kyselin, takže není tak agresivní, nedráždí žaludek, ani střeva, nezpůsobuje pálení žáhy. Navíc se tímto způsobem přípravy otevírají zajímavé, jemné tóny, která klasická teplá příprava nemůže nabídnout. Káva má výraznější, často až likérovou chuť. Tak jakým nápojem  se v létě zchladíte a osvěžíte vy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno