3 nejlepší dezerty s kávou v hlavní roli

0

Většina z nás si na kávě pochutná v tekutém stavu. Zkoušeli jste však někdy použít kávu jako přísadu do pečení? Vyzkoušejte originální kávové recepty a překvapte své blízké něčím novým. Kávové dezerty servírujte například jako lehký dezert po skvělém domácím obědě.

 

1) Kávové rizoto

Na kávové rizoto, o kterém málokdo slyšel budete potřebovat jednu lžíci kvalitní mleté kávy, k tomu půl hrnku rýže, půl litru polotučného mléka, půl hrnku cukru, 2 lžíce másla, 200 ml smetany na vaření a  tři lžíce rumu. Na dochucení použijete kůru z půlky pomeranče, kdy využijete i šťávu. Pro milovníky vanilky se hodí i špetka vanilky z lusku.

Postup na tento recept je jednoduchý. V prvním kroku si svařte čerstvou kávu, kam přidáte kromě vody i pomerančovou šťávu. Poté přidejte rýži a vařte zhruba pět minut. Přidejte vanilku, mléko a vařte až je rýže měkká. Nakonec sundejte ze sporáku a vmíchejte cukr, máslo, smetanu i rum. Přidejte špetku pomerančové kúry a promíchejte.

 

2) Mini dortíčky

Pro přípravu malých dortíčků si připravte kvalitní zrnkovou kávu, kterou si předtím pomelete na mlýnku na kávu. Potřebovat budete 125 g másla, 150 g třtinového cukru a jedno vejce. Následně 180 g hladké mouky, 4 lžíce kakaa a půl lžičky sody.

Začněte tím, že si předehřejte troubu n180° C. V míse smíchejte mletou kávu a horkou vodu, pokud doma nemáte zrnkovou nebo mlýnek na kávu, tak použijte i instantní kávu. Než se káva ve vodě rozpustí smíchejte máslo, cukr, mouku, kakao a jedlou sodu. Následně přidejte kávu a rozmixujte dohladka. Tuto hmotu dejte do formiček na pečení, použít můžete i formu na muffiny. Dejte do rozehřáté trouby na 25 minut. Podávat můžete ozdobené domácí šlehačkou a ovocem.

 

3) Kávové řezy s nutellou

Velmi chutným dezertem jsou i řezy na plech. Na těsto smíchejte 100 g másla, lžíci kvalitní kávy, 60 g moučkového cukru a dvě vejce. Přidejte 80 g hladké mouky, tři větší lžíce kakaa na pečení a nezapomeňte na lžíci prášku do pečiva.

Hladké těsto nalijte na plech a pečte zhruba 15 minut na 180° C. Mezitím si připravte silnější esspresso z profesionálního kávovaru. Nechte vychladnout a přimíchejte 100 g nutelly. Nakonec si umíchejte celou smetanu ke šlehání a přidejte do vzniklého krému. Po upečení nechte korpus také vychladnout a posléze nanášejte stěrkou krém. Nahoře můžete dozdobit nastrouhanou čokoládou. Tento dezert uchovávejte v lednici.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno