O kvalitách perly středomořské kuchyně jste jistě již slyšeli, o olivovém oleji se velmi často mluví v superlativech a není tedy divu, že svou popularitu získává i v našich zeměpisných šířkách, kde byl ještě před několika generacemi naprostou vzácností. Dnes se však využívá nejen pro saláty, ale i na smažení. Když je něco zdravé, tak to nikomu nechutná? Olivový olej je potom čestná výjimka, a to jistě nejen při přípravě mořských ryb.
Stolování si bez něj už nejde představit…
Skutečně – je to spíše takové tekuté zdraví. Přepaluje se až při výrazně vyšší teplotě než třeba máslo a má podobný kouřový bod jako řepkový olej. Hodí se tedy i pro pečení nebo smažení, i když je samozřejmě zapotřebí i tady jisté opatrnosti. Příliš velké teplo by nenávratně zničilo cenné živiny, což by byla velká škoda. Může se také výborně doplňovat i s bylinkami a rozšířit obzory všem, kteří chtějí lépe poznat nezaměnitelné kouzlo jižanské kuchyně. Opravdu kvalitní olivový olej je požehnáním na každý stůl, prevence civilizačních chorob i efektivní pomocník při hubnutí, který sníží i hladinu krevního cukru a cholesterolu. Mnohé zdravotní benefity tohoto oleje znali už antičtí obyvatelé Středomoří, kteří své znalosti odkázali dnešním Italům, Řekům nebo Španělům – ale i dalším národům, mimo jiné též Chorvatům.
Tuk z olivového oleje je velmi prospěšný
Bojíte se, že kvůli poměrně vysokému podílu tuků přiberete? Zcela zbytečně, protože kvalitní nenasycené tuky jsou důležité pro celé tělo, potěšíte jimi zejména mozek, a když olivový olej na ryby vyměníte za dřívější máslo, uvidíte, že si pochutnáte o to více. Je sice pravdou, že olej se dá využít i zevně, třeba pro lesklejší vlasy – ale nejen proto, že láska prochází žaludkem, byste měli výdobytky olivového háje nechat spíše do kuchyně. Je vhodný i pro diety, nejen ty redukční, a to už jen proto, že výborně zasytí a nebudete mít ještě tentýž večer chuť už na nic jiného…