full screen background image

Hurá na chalupu – jak ji připravit na letní sezonu?

Češi a chalupy je spojení, které patří k sobě, stejně jako třeba Češi a pivo. Jen co v pátek skončíme v práci, už už balíme kufry a utíkáme z ruchu velkoměsta do klidu přírody. Tady pak celý víkend kutíme, zahradničíme, zvelebujeme, ale i relaxujeme. Letošní chladné počasí ale mnohým udělalo čáru přes rozpočet a tak na odzimování chaty nebylo mnoho času. Teď konečně máme příležitost to napravit.

 

Pusťte dovnitř vzduch

Hned po příjezdu otevřete všechna okna, dveře a pusťte dovnitř čerstvý jarní vzduch a také světlo. Nezapomeňte ani na půdu a sklep. Zkontrolujte všechna zákoutí, jestli někde nezatéká voda nebo se na některých místech neobjevila plíseň, která patří k největším chalupářským strašákům. Ven pak vyneste i koberce, deky, peřiny, polštáře a hlavně matrace. Pak zapněte vodu a zkontrolujte, jestli fungují všechny kohoutky. Máte-li bojler, uděláte nejlépe, když ho napustíte, ohřejete vodu a pak zase vypustíte, abyste se zbavili všech usazenin.

 

Zkontrolujte střechu a komín

Obhlédněte střechu a okapy, silný vítr, sníh a mráz totiž mohly nadělat pořádnou paseku. Všechno pospravujte a vyčistěte. Revizi si zaslouží také komín, nechte ho proto vyčistit, ať vaši pohodu u kamen či krbu nic neruší. I když budete na chatě trávit nejteplejší část roku, může se stát, že bude potřeba si trochu přitopit. Přichystat si proto nezapomeňte dostatečnou zásobu topiva. Námahu a čas vám ušetří dřevěné brikety, které stačí jednoduše hodit do kamen, a máte po starostech. Pořídíte-li si brikety noční, pak si můžete užívat i ničím nerušeného spánku, hořet totiž vydrží až šestnáct hodin. To je nejen pohodlné, ale navíc i úsporné, protože jedna tuna briket se svou výhřevností vyrovná čtyřem prostorovým metrům štípaného tvrdého dřeva.

 

Pusťte se do úklidu

Pak je na čase pustit se do generálního úklidu, do všeho toho smýčení, umývání, utírání, leštění. Zvýšenou pozornost věnujte kuchyni a spíži. Právě tady se totiž mohli usídlit nezvaní návštěvníci v podobě hmyzu a hlodavců. Kuchyňskou linku a lednici pořádně vydezinfikujte a dezinfekční prostředek použijte i na podlahu a nábytek. Nikdy nevíte, jestli se vám v prostoru přece jen neproháněly myši. I když odzimování není úplně nejsnadnější činnost, přece jen vám půjde daleko lépe, než zazimovávání. Můžete se totiž těšit na to, jak se už za pár týdnů budete oddávat odpočinku, houbaření a koupání. Tak s chutí do toho!




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *