Milovníci kávy vědí, že nejlíp si kávu vychutnají, když je čerstvá. Nezáleží na tom, jaký druh kávy pijete, pokud není čerstvá nebude chutnat dobře. S ohledem na to se zdá, že nic nemůže vytvořit lepší zážitek z kávy než pěstování kávovníku. Co je potřeba k pěstování, sklizni a zpracování vlastních kávových zrn? A je to vůbec možné?
Rostliny Arabica
Kávovníky arabica produkují kávu s nejlepší chutí. Arabica je žádanější než všechny ostatní druhy kávy. Káva roste na farmách v subtropickém či tropickém páse. Tyto oblasti jsou teplé, vlhké a tropické. Nejlepší oblasti pěstování kávy jsou velmi často také ve vysokých nadmořských výškách se skalnatou půdou. Mezi přední země pěstující arabicu patří Brazílie, Etiopie nebo Kolumbie.
Protože kávovníku se nejlépe daří v podmínkách jako je deštný prales, zdá se zvláštní myslet si, že kávovník přežiju u nás v oblasti mrazů a sněhu. Ale s náležitou péčí a pozorností je to možné.
Kávovník jako pokojová rostlina
Překvapivě kávovníky vypadají jako pokojové rostliny. Zde je pár důvodů proč tomu tak je.
- Kávovník je vždy zelený, což znamená že po celý rok má krásné a lesklé listy.
- Vyžaduje dostatek světla, ale nepotřebuje přímé sluneční světlo, což je činí ideálními pro světlé pokoje.
- Kávovník arabica se sám opyluje, takže mohou produkovat květiny a ovoce i když je máte doma.
- Velikost kávovníku lze snadno regulovat prořezáváním.
- Kávovníky skvěle čistí vzduch a zlepšují kvalitu vzduchu v domácnosti.
Kde najít kávovník
I přes svůj tropický původ je snadné kávovník najít a získat. Kávovník najdete v řadě obchodů, jak v internetových tak kamenných. Můžete také zkusit objednat kávovník v místním květinářství.
Nákup kávovníku je lákavým impulsem pro pijáky kávy nebo jako dárek pro milovníka kávy.
Pražená kávová zrna
Je zřejmé, že upražená kávová zrna, které si koupíte pro přípravu kávy doma, nebudou fungovat jako semínka pro zasazení kávovaru. Tyto zrna byly zpracovány, sušené, a pražené, takže v nich není životaschopný zdroj, který by produkoval novou rostlinu.
Raději si z pražených zrn připravte chutnou kávu.
Zelená kávová zrna
Zelená kávová zrna mají potenciál klíčit a vykvést v kávovník. Úspěšnost je však poměrně malá. Důvodem může být jeden ze dvou důvodů:
- snížená životaschpnost zrn v důsledku posklizňového zpracování, které je vysouší,
- nebo doba, která uplyne mezi sklizní semen a jejich opětovnou výsadbou – každý další den snižuje jejich životaschopnost.
Pokud opravdu chcete zkusit pěstovat kávu doma ze zelených kávových zrn, pokuste se najít místní pražírnu kávy, od které si můžete koupit zelená kávová zrna od posledního dodání.
Pokud nemáte možnost využít místní pražírnu, můžete si objednat zrna od online dodavatele.
Klíčení zelených kávových zrn
Jakmile získáte čerstvé zrna, můžete je namočit do vody o pokojové teplotě po dobu 24 hodin než je vysadíte. To jej zjemní a pomůže zahájit proces klíčení.
Po namočení je zasaďte do sypkého a vlhkého písku nebo vermikulitu. Udržujte půdu vlhkou, ale dobře odvodněnou. Buďte trpěliví, může to trvat tři až šest měsíců než začnou klíčit.
Pokud nevyklíčí do šesti měsíců, pravděpodobně nemáte životaschopná zrna. Také můžete koupit již naklíčené kávovníky. V tomto bodě je to lepší volbou pokud chcete opravdu pěstovat kávovník doma.
Kávové třešně
Kávové třešně jsou plody produkované kávovníkem. Ovoce kávovníku je nejdříve tvrdé a zelené. Postupně zraje do jemnější bobule červené barvy. Červená barva je důvod, proč se plodům kávovníku říká třešně.
Pokud máte štěstí a máte možnost získat kávové třešně, je to jedinečná možnost k pěstování kávovníků u vás doma. Nezpracované kávové třešně obsahují nejčerstvější a životaschopnější semena pro výsadbu.
Klíčení semen ze zralých třešní
Klíčení kávového zrna je jednoduchý proces. Nejlepší je ručně vytáhnout zrno ven z kávové třešně. Stačí jemně stlačit zralé kávové třešně mezi prsy dokud zrno nevyskočí. Použití nože můžete poškodit zrno, čímž se sníží šance na úspěšné vyklíčení.
Chcete-li zvýšit šanci na vyklíčení, namočte zrno do vody s pokojovou teplotou asi 24 hodin před výsadbou. Zasaďte do sypkého, vlhkého písku nebo vermikulitu. Udržujete půdu vlhkou, ale dobře odvodněnou. Zrno by mělo vyklíčit do dvou až tří měsíců.
Pokud nevyklíčí do šesti měsíců, budete muset zasadit nové nebo koupit již rozkvetlý kávovník.
Péče o kávovník
Ať jste kávovník zakoupili nebo sami začali pěstovat, budete se o něj muset náležitě starat. Protože kávové rostliny rostou v tropech, vyžadují zvláštní pozornost, aby rostly a prosperovaly mimo jejich přirozené prostředí.
Dále v článku si přečtete pokyny pro péči, které vám pomohou při rozhodování, zda je kávovník vhodný pro vás a jak se o něj starat.
Obecná péče o rostlinky kávovníku
Následující základní zásady péče o kávovník byste měli dodržovat v každé fázi vývoje vaší rostliny.
- Kávovník potřebuje hodně světla, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření, které spálí listy a může zničit váš kávovník.
- Voda by měla dobře odtékat z květináče tak aby, kořeny zůstaly hydratované, ale nezůstávaly mokré.
- Vyvarujte se vystavení kávovníku nízkým teplotám. Mráz může zabít kávovník za pouhých deset minut.
- Okamžitě řešte všechny problémy s hmyzem, počínaje netoxickými prostředky, jako je mytí listů nebo ořezávání postižených oblastí a používání insekticidů, pouze pokud problém přetrvává.
- Pochopte, že to trvá mnoho let, než kávovník zrají dlouho než začnou produkovat květiny a plody. Je možné, že některé pokojové kávovníky nebudou nikdy kvést nebo plodit. Užívej si rostlinu pro její krásu a nejen pro její potenciál.
- Dodržujte potřebné opatření. S výjimkou zralého kávového ovoce a kávových zrn je každá část kávovníku je toxická pro člověka a domácí zvířata.
Zvláštní pokyny pro zakoupené kávovníky
Pokud si zasadíte kávovník z kávového zrna, budete mít z jednoho zrna jeden kávovník. Pokud si koupíte kávovník v květináči, který je jen pár centimetrů velký, zakoupili jste si pravděpodobně více kávovníků.
Důvodem je, že čerstvě naklíčené kávovníky mají spíše “řídký” vzhled. Na většinu lidí v obchodě by vzhled jednoho kávového výhonku tolik nezapůsobil, takže by si jej nezakoupili. Proto pěstitelé spojují více naklíčených semen dohromady, aby kávovník vypadal plnější a byl přitažlivější pro zákazníky.
Dobrá zpráva je, že díky tomu je zakoupený kávovník docela výhodný, protože si v podstatě kupujete čtyři až šest kávovníků za cenu jednoho. Ale musíte po koupi jednotlivé klíčky od sebe oddělit a zasadit každé zvlášť. Protože pak kávovník nebude dlouho prosperovat.
Oddělení a opětovné zalévání zakoupeného kávovníku
Pokud si zakoupíte kávovník v obchodě, postupujte podle následujících kroků pro rozdělení jednotlivých sazenic a tím jim poskytli prostor pro růst.
- Květník s kávovníkem ponořte na 24 hodin do teplé vody, abyste uvolnili zeminu kolem kořenů.
- Připravte si potřebné množství nových květináčů na oddělení sazenic a připravte je pro zasazení kávovníku.
- Poté, co zemina s kávovníkem nasákla vodu, jemně rozlijte uvolněnou zeminu na pracovní plochu.
- Jednotlivé sazenice pečlivě oddělte.
- Znovu vysaďte každou sazenici do připraveného květináče.
Péče o kávovník v průběhu let
Následná péče o kávovník je stejná u zakoupených kávovníků, které jste od sebe oddělili nebo sami naklíčili.
Následující pokyny jsou rozděleny, aby popsali, jaké kroky je třeba udělat během každé důležité fáze růstu vašeho kávovníku.
Klíčení
Když je váš kávovník jen trochu vyklíčený, získává všechny potřebné živiny z kvalitní zeminy. Udržujte své malé kávovníky dostatečně zavlažené. Zajistěte, aby měli dostatek světla, nikoliv přímého slunečního světla.
Mladý kávovník
Jakmile váš kávovník dosáhne výšky cca 20 centimetrů, je čas jej přesadit do většího květináče a přidat mu živiny, aby rostl silněji.
Pro přesazení kávovníku vyberte větší květináč, aby jste dopřáli prostor kořenům pro růst a sílu. Během výsadby vyměňte zeminu a přidejte rašelinový mech pro lepší odvodnění a odstraněných některých organických látek.
Po přesazení by měl kávovník další rok až rok a půl rychle růst až do své dospělosti. Během této doby je důležité aby kávovník měl dostatek vody a byl zásoben dusíkem. Orchidejové hnojivo obsahuje velké množství dusíku a může kávovníku pomoci. Vždy se řiďte pokyny, které jsou uvedeny na balení.
Zralé kávovníky
Jakmile bude kávovník vysoký 60-90 centimetrů, budou jeho kořeny potřebovat více místa. Budete ho muset přesadit do většího a pravděpodobně trvalého místa.
Pokud chcete, aby kávovník produkoval květiny a kávové třešně, bude potřeba jej přesadit do květináče, který je hluboký minimálně 60 centimetrů. To umožní lepší vývoj kořenového systému, aby byl dostatečně silný a podporoval tak úsilí stromu o kvetení a tvorbu kávových třešní.
Pokud si chcete jednoduše pěstovat svěží zelenou pokojovou rostlinu a nepotřebujete, aby kávovník rozkvétal a plodil kávové třešně, nemusíte jej přesazovat do tak hlubokého květináče. Kombinace mírně omezujícího květináče a pravidelné prořezávání zajistí, že kávovník bude v budoucnu lépe zvládatelný a péče o něj bude snadná.
Produkující kávovník
Tři až pět let trvá, než kořenový systém kávovníku je dostatečně zralý a silný, aby začal produkovat květy a plody. Pokud byly podmínky růstu v předchozích letech řádně udržovány, aby se optimalizovalo zdraví kávovníku, měl by se kávovník během těchto let postupně rozkvétat.
Kávové květy
Jakmile kávovník začne kvést, objeví se na něm bílé květy s výraznou vůní podobnou jasmínu. Fáze květu trvá tři až čtyři týdny.
Vonné květy jsou první známkou toho, že váš kávovník bude plodit kávové třešně, které obsahují kávové zrna.
Kávové třešně
Jakmile začnou květy klesat, můžete vidět náznak růstu kávových třešní. Vyvíjející se ovoce bude nejprve připomínat zelený hrášek. Projdou různými barevnými změnami od zelené přes žlutou, oranžovou až po červenou barvu. Trvá přibližně půl roku, než dozrají kávové třešně a změní barvu na tmavě červenou, což znamená, že jsou připraveny ke sběru.
Může se zdát, že půl roku je dlouho doba. Ale čím pomaleji dozrávají kávové třešně, tím lépe budou chutnat kávová zrna, která produkuje. Určitě stojí za to počkat.
Sklizeň kávových zrn
Jak kávové třešně dozrávají, budete je sklízet jednou nebo dvakrát týdně. Kávové třešně získáte z jemným zatáhnutím.
Jakmile jsou kávové třešně sklizeny, kávové zrna získáte zmáčknutím třešně. Zrna dejte na 24 hodin do vody, poté je rozložte na novinách nebo v malém papírovém pytlíku, aby uschly. Budou schnout asi týden.
Pokračujte v procesu sběru, namáčení a sušení, dokud nebudou z kávovníku odstraněny všechny kávové třešně. Zrání všech kávových třešní může trvat až dva měsíce.
Vysušené, syrové kávové zrna uložte do bavlněného pytle nebo do tmavé nádoby, dokud nebudete připraveni je použít.
Je dobré je občas promíchat. Zrna potřebují dostatečnou cirkulaci vzduchu aby se zabránilo plesnivosti nebo zatuchlosti.
Připraveno k pražení
Po sklizni a sušení kávových zrn je dalším krokem pražení. Vychutnejte si doma čerstvou, doma zasazenou, sklizenou a praženou kávu.
Konečně káva!
Jakmile kávovník začne produkovat květy a plody, může trvat i několik let než bude produkovat větší množství kávových zrn. Naštěstí stačí pouze hrst zrn, aby jste připravili jeden šálek kávy, takže byste si měli užít každý šálek domácí kávy.
Pěstování kávy doma
Přestože kávovník pochází z tropických deštných pralesů je možné pěstovat kávovníky doma. Kávovník rostliny arabiky jsou vytrvalé a protože se sami opylují, můžete mít vlastní kávová zrna bez ohledu na tom, jak daleko od rovníku jste. Jen to chce čas, péči a trpělivost než se dočkáte první kávy připravené z domácích kávových zrn.