Únava před létem? Maca vás jí zbaví a pomůže i s dalšími neduhy

0

Čas od času nás potrápí nějaký zdravotní problém nebo se prostě jen necítíme dobře. Často je na vině stres, špatná životospráva i nedostatek vitamínů a živin. Než se vydáme do lékárny, můžeme využít možnosti, které nám nabízí příroda.

Bylinky provází člověka opravdu od pravěku, kdy sloužily jako hlavní zdroj potravy a teprve poté byly objeveny jejich účinky na lidský organismus. Některým se tak sběrači vyhýbali velkým obloukem a jiné naopak vyhledávali. S vývojem lidí a podmaněním ohně se byliny využívaly k dochucení pokrmů jako koření i pro odvary. Díky moderním technologiím už není problém přidat do svého jídelníčku i rostliny z druhého konce světa. Ty mohou mít mnoho blahodárných účinků pro naše tělo a vyplatí se o nich vědět. Maca červená roste v nadmořské výšce kolem 4000 metrů v místech, kde je sluneční svit velmi intenzivní a řadí se mezi nejstarší byliny, stejně, jako u nás třeba máta nebo meduňka. Účinky macy znali již starověcí Inkové ke zvyšování energie a síly v boji a dnes je tradiční součástí stravy u domorodých obyvatel Peru.

K léčebným účinkům se zpracovává kořen macy peruánské, který připomíná svým tvarem řepu a suší se a mele na prášek. Ten pak může přimíchat do jogurtů, tvarohu, smoothie, kaší, teplých polévek nebo nápojů. Maca se řadí mezi superpotraviny a seznam jejích blahodárných účinků je opravdu dlouhý. Pomáhá bojovat proti mnoha současným civilizačním chorobám a také má vliv na zvýšení libida a potenci u mužů. Podporuje obranyschopnost proti virovým a bakteriálním infekcím, zmírňuje projevy akné, zlepšuje koncentraci a paměť i duševní pohodu a také pomáhá proti úzkosti a stresu.

Pro osoby s citlivým zažíváním je lepší vybírat macu ošetřenou procesem želatinizace, při které se ke kořenům při zpracování přidá voda, která absorbuje škrob. Pak se vše vaří pod tlakem, dojde k rozložení škrobu a zlepšení stravitelnosti a rozpustnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno